ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

Ποια η διαφορά μεταξύ ψυχιάτρου,ψυχολόγου,ψυχοθεραπευτή,ψυχαναλυτή;

Ψυχίατρος : Είναι γιατρός ο οποίος έχει το δικαίωμα και την κατάρτιση να κάνει διάγνωση ψυχικών διαταρραχών και να συνταγογραφεί φαρμακευτική αγωγή όπου αυτό κρίνεται απαραίτητο
Ψυχολόγος : Ο ψυχολόγος δεν είναι γιατρός και δεν έχει το δικαίωμα διάγνωσης ψυχικών διαταρραχών ,ούτε της συνταγογράφησης φαρμακευτικής αγωγής. Δύναται  να αναλάβει τη θεραπεία ανθρώπων με ήπιες ψυχικές διαταραχές  και ανθρώπων με δυσκολίες ψυχολογικής φύσης που δεν αποτελούν  ψυχικές διαταραχές. Επίσης μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση  πιο σοβαρών ψυχικών διαταραχών σε συνεργασία πάντα  με κάποιον ψυχίατρο.
Ψυχοθεραπευτής : Είναι οποιοσδήποτε ψυχολόγος ή ψυχίατρος κλπ έχει λάβει εκπαίδευση κάποιας μορφής ψυχοθεραπείας, θεραπείας δηλαδή ψυχικών διαταραχών μόνο μέσω της συζήτησης.
Ψυχαναλυτής : Είναι ένας ψυχοθεραπευτής που ασκεί ένα από τα πολλά είδη ψυχοθεραπείας που υπάρχουν, την ψυχανάλυση.

Πότε πρέπει να απευθυνθώ σε κάποιον ειδικό ψυχικής υγείας;

Τα κίνητρα που μας οδηγούν στο γραφείο καποιου ειδικού ψυχικής υγείας είναι ποικίλλα και ως εκ τούτου δεν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο και αυτούσιο σημάδι για όλους που θα πρέπει να μας οδηγεί σε μία τέτοια απόφαση. Σε γενικές γραμμές αυτό που εκφράζουν οι θεραπευόμενοι που απευθύνονται σε κάποιον ειδικό είναι ένα συναίσθημα δυσφορίας, έλλειψης ελέγχου και αδυναμίας εύρεσης υγιούς λύσης σε κάποιο θέμα που απασχολεί εκείνους ή το στενό τους περιβάλλον και τους εηρεάζει άμεσα.

Αν επισκεφθώ κάποιον ειδικό ψυχικής υγείας είμαι τρελός;

Κάποιος που επισκέπτεται έναν ειδικό μπορεί να αντιμετωπίζει κάποια σοβαρή ψυχιατρική διαταραχή, ή άλλα προβλήματα ψυχολογικής φύσης. Το να επισκέπτεται κάποιος έναν ειδικό ψυχικής υγείας υποδηλώνει βαθειά δύναμη και συνειδητοποίηση του εαυτού του και των αδυναμιών του, όχι τρέλα.

Πως θα βρω τον ειδικό που μου ταιριάζει;

Η επιλογή θεραπευτή είναι μία καθαρά προσωπική υπόθεση.Κάποιος όμως θα μπορούσε να βοηθηθεί λαμβάνοντας υπόψη κριτήρια όπως:

  • Ο ειδικός να είναι κάτοχος άδειας άσκησης επαγγέλματος
  • Να είναι απόφοιτος ενός αναγνωρισμένου εκπαιδευτικού ιδρύματος
  • Να έχει εμπειρία και εξειδίκευση στο πρόβλημα που μας απασχολεί
  • Να υπάρχει χημεία και αίσθημα ασφάλειας μεταξύ θεραπευτή και θεραπευόμενου

Τι σημαίνει προβληματική συμπεριφορά;

Μια συμπεριφορά μπορούμε να τη χαρακτηρίσουμε ως προβληματική όταν ενοχλεί αρχικά το ίδιο το άτομο και σε δεύτερο χρόνο το περιβάλλον του, προκαλώντας αναστάτωση και δυσάρεστα συναισθήματα.Έχει νόημα να εξετάσουμε το χρονικό διάστημα κατά το οποίο εμφανίζεται η συμπεριφορά, τη συχνότητα και την ένταση της.

Πως να διαχειριστώ μία προβληματική συμπεριφορά;

Καλό είναι να εξετάσουμε τους πιθανούς παράγοντες που πυροδοτούν μία προβληματική συμπεριφορά και να προσπαθήσουμε να προλάβουμε την εμφάνισή της. Αν όμως δεν τα καταφέρουμε και τελικά εμφανιστεί πρέπει να την αποδυναμώσουμε με ήρεμο τρόπο (πχ.απόσπαση προσοχής με μία ευχαριστη δραστηριότητα) χωρίς συναισθηματικά φορτισμένες αντιδράσεις που μπορεί να την αναζοπυρώσουν .

Πότε πρέπει το παιδί μου να πάει σε ψυχολόγο;

Ένας ψυχολογος ερευνά την ανθρώπινη συμπεριφορά και την οργάνωση του ψυχισμού από τα φυσιολογικά επίπεδα έως και τα παθολογικά. Κατά την επίσκεψή σε ψυχολόγο το άτομο περνάει από διαδικασία αξιολόγησης και του προτείνεται σχετική παρέμβαση και συμβουλές αναλόγως του προβλήματος που αντιμετωπίζει -βάσει των θεραπευτικών μεθόδων που ακολουθεί ο ψυχολόγος-. Στον ψυχολόγο απευθύνεται όποιος αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα χωρίς αυτό απαραίτητα να έχει να κάνει με ψυχική ασθένεια. Στην περίπτωση ενός παιδιού, η επίσκεψη σε ψυχολόγο μπορεί να είναι πολύ βοηθητική όταν αυτό αντιμετωπίζει ένα προβλημα που δεν υποχωρεί.

Πως να προετοιμάσω το παιδί μου για την επίσκεψη στον ψυχολόγο;

Η προετοιμασία για την πρώτη επίσκεψη σε ψυχολόγο έχει να κάνει με την ηλικία του παιδιού . Έτσι τα λεγόμενα χρειάζεται να είναι κάθε φορά προσαρμοσμένα στο βαθμό κατανόησης και την ηλικία του παιδιού. Στην προσχολική ηλικία, γίνεται μία απλή αναφορά χωρίς λεπτομέρειες και ψέμματα, στη μελλοντική επίσκεψη σε κάποιον με τον οποίο μπορεί η οικογένεια να μιλήσει για τα θέματα που την απασχολούν.Σε μεγαλύτερης ηλικίας παιδιά και εφήβους η ενημέρωση μπορεί να είναι πιο λεπτομερής. Μπορεί να εξηγηθεί στο παιδί ότι το άτομο που θα επισκεφτούν δεν είναι γιατρός, δεν εξετάζει και δε δίνει φάρμακα. Μιλάει και παίζει με τα παιδιά. Είναι το άτομο που συζητάει με όλη την οικογένεια για θέματα που την ανησυχούν και συνεργάζονται όλοι μαζί για να αντιμετωπίσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο αυτά τα προβλήματα και να νιώσουν καλύτερα. Σε όλες τις περιπτώσεις είναι σημαντικό να μη στοχοποιηθεί το παιδί ως φορέας του προβλήματος, αλλά να δοθεί έμφαση στο ότι οι γονείς νοιάζονται και θέλουν να βοηθήσουν και όχι να τιμωρήσουν το παιδί για την ανεπιθύμητη συμπεριφορά του.

Πόση ώρα διαρκεί μία συνεδρία;

Ένα ραντεβού με έναν ψυχολόγο ονομάζεται συνήθως συνεδρία. Διαρκεί συνήθως 45 με 60 λεπτά, χωρίς αυτό να είναι δεσμευτικό. Η πρώτη συνεδρία μπορεί να διαρκέσει περισσότερο. Η συχνότητα των συνεδριών και η διάρκεια της θεραπευτικής σχέσης καθορίζεται από τους στόχους και τις ανάγκες του κάθε ατόμου.

Ο ψυχολόγος καθορίζει το πως θα επιλύσω τα προβλήματά μου από εδώ και πέρα;

Σε καμία περίπτωση ο ψυχολόγος δεν αποφασίζει για τον θεραπευόμενο. Ο ρόλος του ψυχολόγου είναι να προβληματίσει τον ίδιο τον θεραπευόμενο και να τον ενεργοποιήσει έτσι ώστε να αποφασίσει αυτό που εκείνος θεωρεί καλύτερο για τον εαυτό του. Έτσι το άτομο μέσα από την θεραπευτική διαδικασία μαθαίνει τον τρόπο να βρίσκει λύσεις στα εκάστοτε προβλήματα που θα προκύπτουν στη ζωή του και να τα αντιμετωπίζει χωρίς την βοήθεια του ψυχολόγου.