Είμαι η μαμά σου! Πώς μπορώ να γίνω ένα ουσιαστικό κομμάτι της ζωής σου;

Είμαι η μαμά σου! Πώς μπορώ να γίνω ένα ουσιαστικό κομμάτι της ζωής σου; 1

Είμαι η μαμά σου! Πώς μπορώ να γίνω ένα ουσιαστικό κομμάτι της ζωής σου;

Υπάρχουν πολλά είδη σχέσεων μητέρας παδιού, αλλά και πολλοί όροι περιγραφής αυτών των σχέσεων. Κανένας όμως όρος δεν μπορεί να περιγράψει την πολυπλοκότητα του ανθρώπινου ψυχισμού. Η σωματική παρουσία της μαμάς δε υποδηλώνει απαραίτητα την ουσιαστική παρουσία. Σημασία έχει πως βιώνεται η απουσία ή η παρουσία από το ίδιο το παιδί.

Θα μπορούσαμε να μιλήσουμε για μητρική απουσία όταν δεν έχει επικοινωνηθεί σαφώς στο παιδί το μεταμήνυμα «Είμαι έδω για ό,τι χρειαστείς, είμαι εδώ για σένα». Το παιδί δεν αρκεί να λάβει αυτο το μήνυμα λεκτικά θα πρέπει να εισπράξει την εξωλεκτικότητα και τη σταθερότητα του μηνύματος. Αφενός η μαμά θα πρέπει να στηρίξει έμπρακτα τα λεγόμενα της αλλά και να τα θέσει σε μία βάση συνέπειας και σταθερότητας.

Ένα παιδί που δεν έχει βιώσει την ασφαλή προσκόληση με το πρωταρχικό αντικείμενο αγάπης τη μητέρα του, σίγουρα αναζητά και κατά την ενήλικη ζωή την ασφάλεια της αγάπης και μπορεί να νιώθει ότι δεν μπορεί να την βρει. Μπορεί ενδεχομένως να νιώθει ενοχές πως φταίει εκείνο για ό,τι συμβαίνει και οι ερωτικές του επιλογές να επιβεβαιώνουν αυτή του την ενοχή. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι όλα τα παραπάνω αποτελούν κανόνα ζωής. Δε σημαίνει απαραίτητα ότι ο άνθρωπος είναι εγκλωβισμένο έρμαιο των τραυματικών του εμπειριών.

Όσο και αν αισθανόμαστε τραυματισμένοι μπορούμε να αποκαταστήσουμε μια τραυματισμένη γονεϊκή σχέση στη διάρκεια της ζωής μας, ακόμη και ο γονιός δεν βρίσκεται εν ζωή. Το παρελθόν μας και την ιστορία μας δεν τα φυλάμε σε ένα ντουλάπι αλώβητα. Μπορούμε να επαναξιολογήσουμε το παρελθόν μας μπορούμε να ξανα διηγηθούμε την ιστορία μας σε νέες βάσεις όχι πια επώδυνες για εμάς, μπορούμε να το κάνουμε είτε μόνοι μας είτε με τη βοήθεια κάποιου ειδικού. Όλα είναι στο χέρι μας και για αυτό και μόνο είμαστε τυχεροί!

Μοιραστείτε το
No Comments

Post A Comment